Google blundert met AI Overviews in de VS – wat is er aan de hand?

google maart algoritme update header

Volgens Elon Musk zijn computers in 2025 net zo slim als mensen. Maar voor Google is dat misschien nog te optimistisch.

De belangrijkste update van de afgelopen 25 jaar, zo noemde Google de AI-Overview-update die momenteel in Amerika wordt uitgerold. En op papier klinkt het geweldig: de beste zoekmachine ter wereld in combinatie met de krachtigste techniek ter wereld.

Maar het pakte anders uit.

Lijm op pizza

Al dagenlang regent het screenshots van vooral Amerikaanse internetgebruikers die fouten hebben gespot in de antwoorden. Een greep uit de antwoorden:

  • Doe lijm op de pizza om te voorkomen dat de kaas eraf valt.
  • Depressief? Spring van de Golden Gate-brug.
  • Dagelijks een steentje eten is gezond.

Veel van de screenshots komen van het levendige internetforum Reddit. En ironisch genoeg is het juist dat forum dat een rol lijkt te hebben gespeeld in de verkeerde antwoorden

Google kocht Reddit-data

AI-systemen worden getraind met data. Heel veel data. Dat was de reden dat Google eerder dit jaar een overeenkomst sloot met Reddit: voor 60 miljoen dollar per jaar krijgt de zoekgigant toegang tot alle data van het forum.

En dat plan lijkt nu een backlash te hebben. De AI kan namelijk een hele hoop dingen, maar is tot één ding niet in staat: het herkennen van sarcasme, ironie en overdreven humor. Zaken waarmee Reddit is doordrenkt.

En daar gaat de AI nu mee de boot in. Neem nou het voorbeeld van lijm op de pizza: dit is een elf jaar oude meme op Reddit, die nu inmiddels offline is gehaald.

Doorwerken in het weekend

Ik heb zo het vermoeden dat ze bij Google hebben doorgewerkt dit weekend. De woordvoerder van Google bleef, in een interview met LADbible, in ieder geval vierkant achter de techniek staan: “De overgrote meerderheid van AI-Overviews biedt hoogwaardige informatie, met links om dieper op het web te graven.”

Toch lijkt de zoekgigant in de ‘damage control’-modus te staan. Via de woordvoering geeft Google aan dat er een toename is van ‘ongewone zoekopdrachten’ en dat die zoekopdrachten één voor één worden losgekoppeld van het AI-Overview.

Een digitaal kat-en-muis-spel dus, tussen een techgigant en de Reddit-gebruikers.

Hoe nu verder?

Hoe de uitrol van Google’s AI-Overview gaat, durf ik niet te voorspellen. Eerder dit jaar pauzeerde Google de uitrol van de image generator Gemini vanwege dubieuze resultaten.

Drukt ook Google nu op de pauzeknop? Ze zullen er in ieder geval alles aan doen om een tweede maal gezichtsverlies te voorkomen. Of het gaat lukken om de AI zo kort na de uitrol te verbeteren, is nog maar de vraag.

Maar een nog veel belangrijkere vraag, is wat dit gaat doen op lange termijn. Google’s verhaal toont aan dat de output van de AI even goed is als de data die er ingaat.

En daar zit de crux. Door het fiasco van de afgelopen dagen is er volop geschreven over pizza’s met lijm erop, en die data zal in de toekomst weer worden gebruikt voor het trainen van toekomstige AI-modellen.

Wat er gebeurt als toekomstige modellen worden getraind met zulke vervuilde datasets, weet eigenlijk nog niemand.

Wat dat betreft denk ik dat we Musk’s voorspelling van 2025 niet gaan halen. Artificial General Intelligence: de start is er, maar we zijn er nog lang niet.

Picture of Over mij

Over mij

Als SEO-specialist help ik al tien jaar bedrijven hoger in Google. Ook scoren met zoekmachines? Neem contact op om te achterhalen welke kansen er zijn.

Picture of Over mij

Over mij

Als SEO-specialist help ik al tien jaar bedrijven hoger in Google. Heb je hulp nodig of wil je gewoon even sparren? Neem dan gerust contact op en ik help je verder.

Gesprek inplannen

Meer SEO-tips

Op welke keywoorden vertoont Google jouw site? Doe de check: