Google’s algoritme-update van 5 mei zorgt voor onrust, maar nog niet voor duidelijkheid.
Zoekgigant Google gaat er in 2024 met gestrekt been in. Begin maart wijzigde het algoritme en werden sites met te veel AI-content afgestraft. Nog geen twee maand later en de volgende algoritme-update staat voor de deur. Wat weten we nu al?
Google houdt niet van linkbuilding
Ik schreef het al eerder: linkbuilding is één van de laatste spamtactieken die nog bestaat. Linkbuilding is de tactiek van het aanleggen van inkomende links naar een site. Elke link telt als een ‘stem’ voor die site, en heel veel links kunnen zorgen voor een hogere positie.
Door de jaren heen is het effect van linkbuilding afgenomen doordat Google slimmer werd, maar ook nu is de techniek nog steeds effectief. Een nieuwe site heeft geen kans van slagen zonder tenminste een handvol links aan te leggen. Google houdt niet van linkbuilding, maar beloont het dus nog steeds. En die tegenstelling moet met de algoritme-update van maart worden opgelost.
Definitie, voorbeeld, maar geen duidelijkheid
Google heeft in maart aangekondigd het algoritme te updaten, op of vanaf 5 mei. Dat Google dit aankondigt, is ongebruikelijk. Google’s logica? Website-eigenaren krijgen zo twee maanden tijd voor een aanpassing.
Of er veel aanpassingen zijn gedaan, dat betwijfel ik. Google’s aankondiging was namelijk erg abstract. We analyseren hem.
Google zegt dat de nieuwe algoritme-update gericht wordt op sites die de reputaties andere websites gebruiken. De definitie:
Soms kunnen websites die zelf hoogwaardige inhoud hebben, ook lage kwaliteit inhoud van derden hosten met als doel te profiteren van de sterke reputatie van de hostingsite.
Klinkt nog vaag? Dat is het ook. Google heeft ons één voorbeeld gegeven: het plaatsen van matige content op andere sites.
Dergelijke inhoud die hoog scoort in zoekresultaten kan bezoekers verwarren of misleiden die mogelijk heel andere verwachtingen hebben van de inhoud op een bepaalde website.Bijvoorbeeld, een derde partij zou recensies over salarisleningen kunnen publiceren op een vertrouwde educatieve website om rangvoordelen van de site te verkrijgen.
Hier maakt Google binnenkort een einde aan.
We beschouwen nu zeer lage waarde, inhoud van derden die voornamelijk is geproduceerd voor rangschikkingsdoeleinden en zonder nauw toezicht van de eigenaar van een website als spam.
Google laat ons dus raden
Binnen linkbuilding zijn veel tactieken mogelijk. De tactiek van Gastblogging en gesponsorde content lijkt nog het meeste op de omschrijving die Google geeft. De kans is dus groot dat dit volgende week een probleem gaat worden.
Andere linkbuildingtechnieken zijn er ook, zoals linkruil (massaal links uitwisselen met andere linkbuilders) en startpagina’s zoals Goedbegin en Startpagina zelf. Of ook deze vorm van linkbuilding wordt afgestraft, valt nu nog niet te zeggen. Ze zouden onder de definitie kunnen vallen (site met een goede reputatie en een spammy link) maar staan erg ver af van het voorbeeld van Google
Hoe nu verder?
Niemand kan in de toekomst kijken. Ik ook niet. Wel kan ik een voorspelling doen op basis van hoe eerdere updates verliepen.
De algoritme-update start op zondag en de kans is erg groot dat dit meerdere dagen in beslag zal nemen. Dit betekent dat we van maandag tot woensdag grote verschuivingen gaan zien op de resultatenpagina’s. Sommige sites gaan stijgen, sommige sites gaan dalen. Natuurlijk gebeurt dit nu ook al dagelijks, maar dit effect zal groter zijn. En de effecten zullen langer blijven.
Als sites worden ‘geraakt’ door de update zijn er twee mogelijkheden:
- Optie a) De site krijgt een handmatige penalty. In dat geval zie je de melding in de Search Console en moet je aan de bak. Het beste zal dan zijn om de link weg te halen; of om de link af te wijzen met de disavow tool
- Optie b) In de Search Console is niks te zien. In dit geval is de link gedevalueerd door Google. Hij wordt nog wel gezien, geteld en gevolgd, maar de waarde die Google toekent is nul. In dit geval is actie ondernemen niet nodig.
Afwachten is het devies
Wie de winnaars en de verliezers zijn, is nu nog niet te voorspellen. Daarom adviseer ik iedereen om eind volgende week goed te kijken in Analytics om te zien of het verkeer intact is gebleven. Maak daarbij ook de vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, om de invloed van de mei-vakantie uit te sluiten.
Hangt jouw website voor een groot deel van de omzet aan het verkeer van Google? Dan wil je wellicht al een plan B hebben, zoals Google Ads als verkeer wegvalt.
Mocht het zover komen dat jouw site wordt geraakt zonder handmatige penalty, is het tijd voor een nieuwe linkbuildingstrategie. Na de algoritme-update kom ik hier op terug in een volgende blog.