Google repareert de AI Overviews

google repareert ai

Google doet wat het belooft en repareert de AI Overviews. Deze AI-toevoeging aan de zoekmachine werd anderhalve week geleden in de VS gelanceerd en leverde, op zijn zachtst gezegd, nogal vreemde antwoorden op.

In een blogpost geeft Google inmiddels tekst en uitleg.

Een deel van die uitleg bevestigt wat ik vorige week al schreef: de AI is getraind met data van Reddit en gebruikte ook sarcastische en humoristische berichten.

Daarnaast konden er antwoorden ontstaan doordat vragen zo bizar waren dat er geen antwoord op bestaat. Ik begrijp wel waarom: een vraag als ‘hoeveel stenen moet ik op een dag eten’ is voor een AI ook niet goed te beantwoorden.

Google repareert het systeem

Inmiddels is Google het systeem aan het verbeteren. Zo verwerkt Google minder user-generated content in de antwoorden en probeert het humor en satire niet meer in de antwoorden te vertonen.

Daarnaast heeft Google de AI Overviews uitgeschakeld voor een flink aantal zoekopdrachten.

Ik vind dit een slimme zet, omdat Google het probleem oplost zonder de AI Overviews volledig offline te halen.

Dat gezichtsverlies zou te groot zijn, vooral omdat Google eerder dit jaar al de uitrol van de beeldgenerator Gemini moest terugdraaien.

Uitrol AI Overviews in Europa

Wat betekent dit voor de uitrol van de AI Overviews aan onze kant van de wereld?

Op die vraag hebben we nu nog geen antwoord. Maar het zou me niets verbazen als Google eerst nog wat meer wil testen voordat de AI Overviews in tientallen taalgebieden uitgerold worden.

Picture of Over mij

Over mij

Als SEO-specialist help ik al tien jaar bedrijven hoger in Google. Ook scoren met zoekmachines? Neem contact op om te achterhalen welke kansen er zijn.

Picture of Over mij

Over mij

Als SEO-specialist help ik al tien jaar bedrijven hoger in Google. Heb je hulp nodig of wil je gewoon even sparren? Neem dan gerust contact op en ik help je verder.

Gesprek inplannen

Meer SEO-tips

Op welke keywoorden vertoont Google jouw site? Doe de check: