Hoe maak je een SEO strategie? In 7 stappen naar succes

seo-strategie

Een SEO strategie is onmisbaar voor wie hoger wil komen in Google. Topposities ontstaan nooit bij toeval, maar zijn het resultaat van een goed uitgewerkt plan en scherp gekozen prioriteiten.

Om even bij het begin te beginnen: wat is een SEO-strategie? Goede vraag. In dit kader maak ik een duidelijk verschil tussen twee zaken:

  • SEO-strategie: Een plan gebaseerd op afwegingen, waarmee je bepaalt waarop je gaat scoren en wanneer.
  • SEO-werkzaamheden: Dit is wat je daadwerkelijk gaat doen.

Dit artikel beperkt zich bewust tot het eerste punt: hoe je bepaalt wat je doet. Daarom zul je hier ook niks lezen over linkbuilding of tekstuele verbeteringen. Dat is immers geen strategie, dat is wat je binnen die strategie doet.

Waarom een SEO strategie?

Een SEO-strategie is veel meer dan alleen een checklist van SEO-taken; het is een essentieel fundament voor elk bedrijf dat serieus genomen wil worden in de digitale wereld.

Waarom? Omdat de top van Google niet bereikt wordt door toeval. Het is het resultaat van een zorgvuldig uitgedacht plan dat rekening houdt met diverse cruciale elementen zoals content, techniek, en autoriteit. Deze elementen zijn niet willekeurig gekozen; ze zijn de pijlers waarop succesvolle SEO-strategieën zijn gebouwd.

Want om te scoren wil je meerdere dingen goed doen.

  • Laten we beginnen met content. Goede content spreekt niet alleen je doelgroep aan, maar het is ook geoptimaliseerd voor zoekmachines. Het gaat hier niet alleen om het gebruik van de juiste keywords, maar ook om de structuur, de relevantie en de waarde die je content biedt aan je bezoekers.
  • Techniek aan de andere kant zorgt ervoor dat je website niet alleen goed werkt voor gebruikers maar ook voor zoekmachines. Denk hierbij aan de laadsnelheid, mobiele compatibiliteit en gestructureerde data.
  • Autoriteit wordt opgebouwd door links van andere betrouwbare sites, wat Google ziet als een teken van vertrouwen en kwaliteit.

Strategie is maatwerk. Altijd.

Een effectieve SEO-strategie moet verder gaan dan deze basis en moet nauw aansluiten bij de specifieke doelstellingen en behoeften van jouw bedrijf. Dit betekent dat je niet alleen kijkt naar wat algemeen werkt, maar ook naar wat jouw bedrijf uniek maakt. Wie is je doelgroep? Wat zijn hun behoeften en hoe zoeken ze naar jouw producten of diensten?

Bovendien moet je strategie flexibel genoeg zijn om in te spelen op de veranderende markttrends en de bewegingen van je concurrenten.

  • Neem bijvoorbeeld een lokaal restaurant. Hun SEO-strategie zal zich richten op lokale zoekopdrachten, het optimaliseren voor ‘restaurants in [stad]’ en het verzekeren van vermeldingen op lokale directory’s en review sites.
  • Dit is heel anders dan de strategie voor een internationaal e-commerce platform dat zich richt op een breed scala aan keywords en zware competitie moet managen.

Wat leren we van dit voorbeeld? Veel. Namelijk dat een goed doordachte SEO-strategie geen luxe is, maar een noodzaak. Het is het verschil tussen gokken en een geïnformeerde, strategische aanpak die daadwerkelijk resultaten oplevert.

En hoe bepaal je de perfecte SEO-strategie? Ik laat het je zien, in de volgende zeven stappen.

Stap 1: Beschrijf de customer life cycle in jouw dienst of product

Elk product heeft een ander aankoopproces. Dat is logisch, want op restaurant oriënteren mensen zich anders dan op de aanschaf van een smart-tv.

In beide gevallen kan de customer life cycle bestaan uit een proces van oriëntatie, vergelijking en beslissing. Maar welke stappen iemand neemt, welke websites ze daarvoor gebruiken en hoe lang ze over elke stap doen, dat verschilt per geval.

Daarom wil je de deze cyclus zo goed mogelijk beschrijven, zodat je bij elke stap de juiste dingen kunt gaan doen.

Stap 2: Bepaal de informatiebehoefte per stap in de customer life cycle

Iemand die zich oriënteert op een oplossing, heeft een andere informatiebehoefte dan iemand die heel dicht op een aankoop zit.

Een voorbeeld.

Iemand heeft een huis en merkt dat er water uit de douche opeens in de huiskamer lekt. Het is goed mogelijk dat iemand dan gaat Googelen naar de oorzaak van de lekkage.

Op dat ogenblik zit diegene in de ‘latente aankoopfase’. De behoefte om een professional in te schakelen is er nu nog niet, maar kan er straks wel komen.

In de latente fase is de informatiebehoefte anders dan als iemand besluit om daadwerkelijk een loodgieter in te schakelen. In de eerste instantie zal de informatiebehoefte gaan over de basis:

  • Wat is de oorzaak?
  • Wat is de oplossing?
  • Wat gebeurt er als ik niks doe?.

Een mogelijke uitkomst is dat iemand de knoop doorhakt en besluit om snel een loodgieter in te schakelen.

Op dat moment wordt de informatiebehoefte concreter:

  • Wat kost het?
  • Hoe snel kan de loodgieter hier zijn?
  • Welke loodgieter staat bekend om zijn of haar kwaliteit?

Inzicht in de informatiebehoefte per stap in de customer life cycle is onmisbaar om strategische keuzes te kunnen maken.

Stap 3: Strategische keuzes

Aangezien elk aankoopproces in verschillende stappen verloopt, is de vraag in welke stap je in beeld wil komen. Hierop is niet één antwoord: dit verschilt per dienst of product.

Bij luxeproducten kan het aankooptraject van de klant heel lang zijn. Neem nou als voorbeeld een Dolby Atmos-versterker met zeven speakers. Dat is een aanschaf die iemand waarschijnlijk maar één keer per tien jaar maakt en daar best wel even de tijd voor neemt.

Zo’n zoektocht kan heel breed beginnen.

Een voorbeeld. Iemand zoekt op ‘Wat heb je nodig voor Dolby Atmos?’

Voor een hifi-winkel zal het al heel nuttig zijn om in deze fase al in beeld te willen komen. Dat levert al vroeg in het aankoopproces naamsbekendheid op. Die naamsbekendheid wordt waardevol als de koper straks gaat beslissen bij welke webshop de bestelling wordt gedaan.

Toch zijn er genoeg momenten waarop het anders werkt. Neem nou een verzekering.

Voor veel mensen is het afsluiten van verzekeringen een vervelend klusje, die ze het liefst zo snel mogelijk achter de rug willen hebben. Zichtbaarheid in de latente fase zal niet veel opleveren. Een verzekeraar wil daarom kort op de bal spelen en zich concentreren op klanten die bezig zijn om verzekeraars met elkaar te vergelijken.

Wil dat dan zeggen dat je als verzekeraar alleen op transacties wil sturen? Nee, dit hoeft niet. Veel verzekeraars investeren in imagocampagnes en naamsbekendheid (‘Even Apeldoorn bellen’). Dan hebben ze namelijk een streepje voor als iemand daadwerkelijk aan het vergelijken gaat.

Conclusie, elk aankoopproces bevat verschillende stappen. En daarom wil je definiëren wat je in welke stap gaat doen, want dan ben je strategische keuzes aan het maken die je verder helpen.

Stap 4: Keywordresearch

Keywords zijn de basis van SEO. Waarom dan pas als stap 4? Simpel: je wil per stap in het aankoopproces gaan achterhalen wat de keywords zijn.

Dit geeft je namelijk grip op jouw SEO-werkzaamheden, want je weet precies waar je bij moet gaan sturen om het gewenste resultaat te gaan halen.

Voor keywordresearch zijn meerdere tools beschikbaar, waarvan de zoekwoordenplanner van Google Ads de meest gebruikte is.

Naast Google’s keywordplanner zijn er andere databronnen waardevol, zoals de Search Console en verschillende keywordtools zoals Ubersuggest.

Mijn tip is om geen tijd te besparen op deze fase. Keyworanalyse is namelijk veel meer dan het downloaden van spreadsheets uit tooltjes. Goed keywordresearch bevat namelijk ook:

  • Ontdubbelen
  • Zoekintenties achterhalen
  • Niet-gerelateerde keywords schrappen
  • Haalbaarheidsanalyse

Het doel van keywordresearch is om inzicht te krijgen in de woorden waarop wordt gezocht, in de maandelijkse volumes, inzicht in de gewenste regio (landelijk of lokaal) en inzicht in de opbouw van de resultatenpagina van Google.

Stap 5: Een SEO-tool kiezen

De basis van elke SEO-strategie is data, want die data geeft je inzichten die je helpen te bepalen wat je volgende stap gaat worden. Sommige data is voorhanden in de vorm van bijvoorbeeld Google Analytics en de Search Console, maar je zult al snel merken dat die data onvoldoende is om strategische SEO-keuzes op te baseren.

En dat is waarom SEO-tools onmisbaar zijn. De kracht van deze tools is dat ze per keyword rapporteren op stijgers en op daler. Dit geeft van week tot week inzicht in waar bijgestuurd moet worden en laat op de langere termijn zien of je op de goede weg bent.

Welke SEO-tool het beste is, hangt af van de situatie en van persoonlijke voorkeur.

  • Moz staat bekend om zijn spartaanse robuustheid.
  • Screaming Frog en SemRush geven meer inzichten, maar sommige van die inzichten zijn zo technisch dat ze voor kleinere SEO-projecten niet in concrete acties te vertalen zijn.
  • Ubersuggest heeft in de afgelopen jaren een flinke fanschare opgebouwd, maar is voor mij persoonlijk altijd de hekkensluiter van het rijtje als we het hebben over het bijhouden van hoe hoog je staat.

Welke tool je kiest, hangt uiteindelijk af van persoonlijke voorkeur, hoe complex het project is en wat het budget toelaat.

Stap 6: Een SEO-audit

Meten is weten. Als onderdeel van jouw SEO-strategie wil je dus waardevolle inzichten, namelijk inzichten in hoe de site onder de motorkap werkt. Een SEO-audit geeft antwoord op belangrijke vragen, zoals:

  • Hoe is de sitesnelheid?
  • Hoe performen de core web vitals?
  • Is de zoekopmaak van de site logisch? Klopt de url-structuur?
  • Voor hoeveel keywords zijn er al pagina’s en hoeveel pagina’s moeten worden bijgemaakt?

Door het antwoord te vinden op deze vragen, kun je formuleren wat de todo’s worden. Hiermee kom je bijna aan het einde van het formuleren van de SEO-strategie.

Stap 7: Een SEO-planning

Zonder planning geen succes, is mijn ervaring. Een SEO-planning is daarom onmisbaar.

In deze planning leg je per maand vast wat het doel is en waar je dat doel gaat bereiken. Die planning mag gerust zo gedetailleerd mogelijk zijn. Sterker nog, vaak is dat het beste. Het is belangrijk om niet alleen de doelen vast te leggen, maar ook de specifieke acties die nodig zijn om deze doelen te bereiken. Denk hierbij aan het verhogen van de pagina-autoriteit, het verbeteren van de gebruikerservaring of het verhogen van de click-through rate vanuit de zoekresultaten.

Ik maak het liefste mijn planningen in uitgebreide Excelsheets met concrete kolommen: welke keywords, welke url’s? Nieuwe copywriting of optimalisatie van bestaande content? Heeft de pagina al backlinks of moeten die nog worden gemaakt?

Elk van deze kolommen wordt verder uitgewerkt met specifieke taken. Bijvoorbeeld, voor de kolom ‘keywords’ noteer ik niet alleen de hoofdkeywords, maar ook secundaire keywords en long-tail variaties die kunnen helpen om een breder publiek te bereiken. Voor ‘url’s’ leg ik vast welke specifieke pagina’s geoptimaliseerd moeten worden en wat de huidige status van elke pagina is.

Dat is eenmalig een flinke klus, maar levert op termijn het voordeel op dat je een stip aan de horizon hebt om koers naar te zetten.

Deze gedetailleerde aanpak wordt ingeladen en gelabeld in mijn SEO-tool, zodat ik proactief te werk ga met mijn SEO-inspanningen. Slimme monitoring helpt namelijk om trends en veranderingen in de markt snel te identificeren en hierop in te spelen, wat uiteindelijk leidt tot betere resultaten en een sterkere positie in de zoekmachines.

Conclusie

Een SEO-strategie is in de praktijk onmisbaar omdat je ermee het verschil maakt tussen lukrake acties en doen wat echt zin heeft. Daarom begin ik bij al mijn klanten met een gedegen SEO-strategie, waarmee ik vastleg hoe ik de website naar de bovenkant van de resultatenpagina wil takelen.

Ga je aan de slag met SEO? Met bovenstaande stappen hoop ik dat je een eind op weg bent. Mocht het toch te veel tijd kosten, help ik je graag mee. Als SEO-specialist heb ik ruime ervaring met het formuleren van SEO-strategieën en help ik ook jou graag op weg.

Foto van Over mij

Over mij

Als online marketing specialist help ik al tien jaar organisaties aan meer zichtbaarheid. Heb je hulp nodig of wil je gewoon even sparren? Laten we dan gaan connecten op LinkedIn.

Foto van Over mij

Over mij

Als online marketing specialist help ik al tien jaar organisaties aan meer zichtbaarheid. Heb je hulp nodig of wil je gewoon even sparren? Laten we dan gaan kennismaken.

Connecten op LinkedIn

Meer marketingtips

Op welke keywoorden vertoont Google jouw site? Doe de check: