Een goede SEO-tekst moet relevante zoekwoorden op een natuurlijke manier bevatten, voldoen aan de zoekintentie, en moet een betrouwbare indruk maken.
Hoe een SEO-tekst er precies uitziet, verschilt per website. En dat is logisch: het ene product is het andere niet en uiteindelijk bepaalt de kernboodschap de inhoud en de vorm van een webtekst.
En zo doe je dat in 5 stappen.
Stap 1: Zoekwoordenonderzoek
Het belangrijkste eigenschap van een goede SEO-tekst, is dat de vraag van de zoeker wordt beantwoord. En het woord ‘vraag’ mag je hier breed opvatten. Een zoektocht naar een nagelstudio is een vraag; het recept van appeltaart is dat ook. En daarom wil je weten welke vragen worden gesteld.
De basis van SEO-copywriting is onderzoek naar welke zoekwoorden er zijn.
Het is namelijk niet zinvol om een SEO-tekst te schrijven op een zoekwoord waar nooit iemand op zoekt. Het tegenovergestelde is ook waar: het is ook niet zinvol om een tekst te schrijven op een té algemeen woord, omdat de concurrentie daarop te groot is.
Dat is waarom de eerste stap altijd is om te zoeken naar de keywords van de doelgroep, bijvoorbeeld in tools zoals Ubersuggest of de keyword planner van Google. Sorteer de groslijst op zoekvolumes, schrap wat niet realistisch of kansrijk is, en werk verder met de rest.
Stap 2: De informatiebehoefte en tekstlengte bepalen
Je komt hoger in Google door goed antwoord te geven op de vragen van de bezoeker. Dit betekent dat je wil definiëren wat een ‘goed antwoord’ dan precies is. Gaat dit om inhoudelijke informatie? Is er behoefte aan voorbeelden? Is de zoeker geholpen met tekst, of kunnen plaatjes en video’s ook helpen?
Het antwoord op deze vragen vormt de basis voor de schrijven tekst. Op dit punt is het goed om al na te denken over de opmaak en de structuur. Lange lappen tekst lezen erg slecht, dus je wil het zo ‘online’ mogelijk maken.
- Gebruik tussenkopjes.
- Voorkom alinea’s met meer dan vier zinnen.
- Gebruik bolletjeslijsten waar mogelijk.
- Maak de tekst scanbaar met een goede structuur.
Stap 3: Keywords op de goede plek verwerken
Het doel van SEO-copywriting is om Google beter te laten snappen waar een tekst over gaat. Dit betekent dat je een tekst wil optimaliseren, wat betekent dat je een keywordcombinatie kiest en die op de juiste plekken van de pagina verwerkt.
In een goede SEO-tekst kom je het keyword tegen op de volgende plekken:
- In de titel
- In de eerste alinea
- In de H1
- In een tussenkop
- In minstens één andere alinea
- Als Alt-tag van een plaatje
- In de url
- In een interne link vanaf een andere pagina
- In backlinks vanaf andere website
- In de meta description
Stap 4: Het verslaan van de concurrenten
Google wil de beste zoekmachine zijn; en dat komt er op neer dat ze altijd het beste zoekresultaat willen voorschotelen. Wil je hoog eindigen in Google? Dan zal je moeten proberen om het allerbeste antwoord te geven op een vraag.
De conclusie: om bovenaan te staan, wil je een beter antwoord geven dan de concurrenten.
Ook dit begint bij de analyse waar we mee begonnen (op welke keywords zoeken mensen?). Per keyword wil je onderzoeken welke antwoorden de concurrenten geven, zodat je kunt bedenken hoe jouw tekst beter kan worden.
Een goede duimregel: bij een goede SEO-tekst gaat evenveel tijd zitten in de research als in de tekst zelf. Want de research geeft antwoord op belangrijke vragen als:
- Hoeveel concurrentie hebben hun site geoptimaliseerd voor dezelfde woorden?
- Welke unieke informatie bieden ze?
- Hoe kan een vraag beter worden beantwoord dan de concurrenten dat doen?
Mijn insteek is dat een goede SEO-tekst minstens zo goed moet worden geschreven als die van de concurrenten, en daarna nog stuk beter moet worden gemaakt.
En let wel: als ik zeg ‘goed’, is dat nog geen synoniem voor ‘beter’. Soms kun je een concurrent aftroeven met een tekst die niet langer is, maar korter en overzichtelijker (bijvoorbeeld door bolletjes, kopjes, beeld en scherpere teksten).
Stap 5: Autoriteit opbouwen
Het laatste onderdeel van een succesvolle SEO-copywriting is autoriteit, oftewel of de pagina onderscheidend is. Google zelf noemt dit sinds een paar jaar E-E-A-T en is doorlopend bezig om het algoritme daarop aan te passen. De afkorting staat voor Experience, Expertise, Authoritativeness, and Trust; en die woorden zijn eigenlijk voldoende om mee uit te leggen wat Google graag wil zien: kwaliteit.
Een goede SEO-tekst bevat daarom een laag met informatie die uniek is voor de afzender. Dit onderdeel is daarom ook moeilijk te faken. Logisch: een autoriteit word je niet, dat ben je.
Om deze reden maak ik er een sport van om, bij mijn SEO-copywriting, altijd zo veel mogelijk van de unieke kennis van mijn klanten te benutten. Niemand kent zijn of haar vak immers beter dan mijn klanten zelf.
Door hun expertise te combineren met goed zoekwoordonderzoek en een correcte keywordplacement, ontstaat wat iedereen nastreeft: een goede SEO-tekst die aanslaat bij Google én het publiek.
Fotocredit: depositphotos.com