Kun je SEO zelf doen?

seo zelf doen

Het is heel goed mogelijk om zelf SEO te gaan doen. SEO is de kunst van het inhaken op de zoekvraag en wie die kunst beheerst kan op een beperkt budget goede resultaten boeken.

In dat opzicht is SEO niet heel anders dan het aanleggen van een nieuwe verlichting in de huiskamer. Als je handig genoeg bent en de tijd kan investeren die nodig is, kun je dat prima zelf doen. Mis je de handigheid of heb je de tijd niet? Dan kan het beter zijn om een SEO specialist in te huren

Wat heb je nodig om zelf SEO te doen?

Voor veel ondernemers zal het een belangrijke overweging zijn, SEO zelf doen of SEO uitbesteden. Qua spullen ben je al snel klaar: wat je nodig hebt is een muis en een toetsenbord (en die heb je waarschijnlijk zelf al).

Wat je nodig hebt om SEO te gaan doen, komt in de praktijk neer op twee dingen: kennis, en kunde.

Kennis:

  • Inzicht in de zoekwoorden die mensen gebruiken en de volumes
  • Een manier om te monitoren hoe hoog je zoekposities staan.
  • Inzicht in de techniek van de website.

Kunde:

  • Het kunnen structureren van de website, waarbij één pagina gelijk staat aan één keyword.
  • Pagina’s kunnen optimaliseren voor zoekwoorden.
  • De techniek van de website versnellen en verbeteren.

In de praktijk zul je merken dat het willekeurig verbeteren van websites geen zin heeft. Om de juiste keuzes te maken, ga je merken dat je tooling wilt gebruiken om kansen te ontdekken en te benutten. Tools zoals MOZ, Ubersuggest en Semrush zijn weliswaar prijzig, maar zijn in de praktijk onmisbaar om te bepalen wat je waar moet aanpassen om de concurrentie te verslaan.

Zelf doen of uitbesteden?

Wie het vertrouwen heeft zelf te kunnen starten met SEO, kan ik aanraden: gewoon doen! Geld bespaard is geld verdiend, en het is nog leuk ook. Maar merk je dat je de tijd niet hebt, de resultaten niet behaalt, of hik je tegen de kosten van de tooling aan? Neem dan gerust contact met me op. Als SEO specialist help ik klanten aan een hogere positie in Google. Graag kijk ik met jou verder naar welke kansen er allemaal zijn.

Picture of Over mij

Over mij

Als SEO-specialist help ik al tien jaar bedrijven hoger in Google. Ook scoren met zoekmachines? Neem contact op om te achterhalen welke kansen er zijn.

Picture of Over mij

Over mij

Als SEO-specialist help ik al tien jaar bedrijven hoger in Google. Heb je hulp nodig of wil je gewoon even sparren? Neem dan gerust contact op en ik help je verder.

Gesprek inplannen

Meer SEO-tips

Op welke keywoorden vertoont Google jouw site? Doe de check: