Moet je je zorgen maken over de nieuwe SpamBrain-update?

spambrain update

Een nieuwe week, een nieuwe Google-update. Donderdag is de zoekmachine begonnen met een grote update aan het algoritme, een aanpassing die waarschijnlijk een volle week in beslag gaat nemen.

De wijziging betreft het SpamBrain-mechanisme, het onderdeel van de zoekmachine dat in het verleden al erg succesvol was met het opsporen en afstraffen van linkspam.

Over welke spam wordt getarget, blijft Google ouderwets vaag.

In een bericht gericht aan developers vertelt Google dat de update gericht is op overtreding van de spam policies en dat getroffen pagina’s kunnen dalen of voortaan helemaal zullen ontbreken in de resultaten.

Afgaande op het bericht, richt Google haar pijlen op twee onderdelen:

  • Het aanpakken van linkspam. Spammy links worden permanent gedevalueerd, waarbij het ook niet mogelijk is om de verloren linkwaarde terug te krijgen.
  • Het aanpakken van spam op de website. Sites kunnen hiervan herstellen door verbeteringen door te voeren, maar moeten rekenen op een doorlooptijd van enkele maanden.

Wat spam op een website in dit opzicht is, laat Google trouwens in het midden.

De impact is nog niet in te schatten

Hoe groot is de impact van deze update? Op die vraag lijkt nog geen antwoord te zijn. Op X is in ieder geval nog weinig reuring binnen de SEO-bubble, dus van een aardverschuiving is (nu) geen sprake. Of dat nog komt, zal aan het einde van deze week wel duidelijk zijn.

Maar om eerlijk te zijn: het zal me niet verbazen als die aardverschuiving helemaal uitblijft. De nieuwe update is immers heel consistent met wat Google al jaren zegt: focus op kwaliteit en niet op shortcuts, en de topnoteringen volgen vanzelf.

Picture of Over mij

Over mij

Als SEO-specialist help ik al tien jaar bedrijven hoger in Google. Ook scoren met zoekmachines? Neem contact op om te achterhalen welke kansen er zijn.

Picture of Over mij

Over mij

Als SEO-specialist help ik al tien jaar bedrijven hoger in Google. Heb je hulp nodig of wil je gewoon even sparren? Neem dan gerust contact op en ik help je verder.

Gesprek inplannen

Meer SEO-tips

Op welke keywoorden vertoont Google jouw site? Doe de check: