Wat is de betekenis van SEO?

betekenis seo

SEO staat voor ‘Search Engine Optimization’ en betekent dat een website zo wordt aangepast dat Google de site hoger gaat plaatsen. Het resultaat is dat de website meer bezoekers krijgt.

Het aanpassen van websites voor zoekmachines is niet nieuw. Sterker nog, SEO werd al toegepast voordat Google bestond.

Vroeger hakten we met de botte bijl

In de jaren ’90 ging dat met een enorm botte bijl. De oude zoekmachines (Yahoo, Ilse, Altavista) hadden maar een heel beperkt lerend vermogen en waren dus gemakkelijk om de tuin te leiden.

In die tijd konden we létterlijk een pagina maken waarop het gewenste zoekwoord duizend keer stond. Dat deden we dan in witte letters op een witte achtergrond, zodat de bezoeker er niet al te veel last van had (ja, echt!).

Dat veranderde met de komst van Google.

Wat maakte die zoekmachine nou anders? Het belangrijkste verschil in de beginperiode was dat Google telde hoeveel linkjes een website kreeg. Elk inkomende linkje telde als een ‘stem’ op de site, en met de meeste ‘stemmen’ kwam je bovenaan.

Ook dit systeem werd al snel ontdekt en gebruikt, waardoor SEO in de afgelopen 20 jaar is uitgegroeid tussen aan de ene kant Google (die de beste zoekresultaten wil bieden) en beheerders van websites (die graag bovenaan willen komen te staan.

SEO anno 2024

Anno 2024 is SEO relevanter dan ooit. Logisch: door de smartphone zijn we tegenwoordig meer verbonden dan ooit tevoren.

En alhoewel de neiging om te Googelen bij de jongere generatie minder is, blijft Google de belangrijkste manier voor veel bedrijven om in contact te komen met potentiële klanten.

Wat wel enorm is veranderd, is de manier waarop je SEO-werkzaamheden uitvoert.

Inmiddels beoordeelt Google iedere site op ruim 200 elementen, die we ‘ranking factors’ noemen. En hoe Google dit doet, verandert ook nog eens meerdere keren per dag.

Gelukkig is de basis te overzien, want de pijlers van SEO zijn allemaal gericht op hetzelfde: kwalitatief goede content bieden op een snelle en functionele site.

Picture of Over mij

Over mij

Als SEO-specialist help ik al tien jaar bedrijven hoger in Google. Ook scoren met zoekmachines? Neem contact op om te achterhalen welke kansen er zijn.

Picture of Over mij

Over mij

Als SEO-specialist help ik al tien jaar bedrijven hoger in Google. Heb je hulp nodig of wil je gewoon even sparren? Neem dan gerust contact op en ik help je verder.

Gesprek inplannen

Meer SEO-tips

Op welke keywoorden vertoont Google jouw site? Doe de check: