Valt jouw website onder de European Accessibility Act? Doe de gratis EAA-check

De European Accessibility Act is in aantocht. Valt jouw website onder deze nieuwe regelgeving? Doe de check en je weet het.

Jouw website en de EAA: Wat je moet weten

Wil je weten of jouw website onder de Europese Toegankelijkheidswetgeving (EAA) valt? Ik help je op weg. Het belangrijkste om op te letten is het aantal medewerkers, de jaaromzet, of je consumenten bedient en welke producten of diensten je verkoopt.

Als je een klein bedrijf hebt of je richt op markten buiten de EU, dan valt je website waarschijnlijk niet onder de EAA. Bedien je echter een breed publiek binnen de EU? Dan moet je mogelijk wel aan de regels voldoen.

De belangrijkste criteria van de EAA

Hier zijn Waar moet je op letten? Dit zijn de belangrijkste zaken:

  • Aantal medewerkers: Als je minder dan 10 mensen in dienst hebt, dan val je doorgaans niet onder de EAA. Grotere bedrijven moeten wel voldoen aan toegankelijkheidsnormen.
  • Jaarlijkse omzet: Als je omzet lager is dan 2 miljoen euro, val je waarschijnlijk buiten de EAA. Bedrijven met een hogere omzet hebben wel verplichtingen.
  • B2B of B2C: Richt je je op consumenten (B2C)? Dan gelden strengere regels dan voor bedrijven die uitsluitend aan andere bedrijven (B2B) leveren.
  • Verkoop in de EU: De EAA geldt zodra jouw publiek zich in de EU bevindt. Ook als de website elders gehost wordt.
  • Essentiële producten en diensten

De EAA richt zich vooral op producten en diensten die belangrijk zijn voor consumenten. Bij die producten mag een beperking namelijk niet in de weg staan. Iedereen moet toegang kunnen krijgen tot dezelfde diensten, ook als ze bijvoorbeeld gebruik maken van hulpmiddelen om een site te bezoeken.

Gebruik van de website en ‘onevenredige last’

De frequentie en duur waarmee mensen met een beperking jouw website gebruiken, speelt een rol bij het bepalen van een ‘onevenredige last’. Hoe vaker jouw website wordt gebruikt door deze doelgroep, hoe groter de verplichting om toegankelijkheid te verbeteren. Als slechts een klein aantal mensen met een beperking jouw site gebruikt, kunnen de kosten van aanpassingen relatief hoog zijn ten opzichte van het voordeel.

Nieuwe websites na 28 juni 2025

Vanaf 28 juni 2025 moeten nieuwe websites voldoen aan de toegankelijkheidsregels van de EAA. Begin daarom al tijdens het ontwikkelproces met het integreren van toegankelijkheid. Val je onder de EAA maar is de oude website daar niet op ingericht? Dan val je onder de overgangsregeling en heb je tot 2030 om aan de nieuwe regels te voldoen.

Google beloont toegankelijke websites

Ookal val je niet onder de richtlijn, dan nog heeft een toegankelijke website flinke voordelen. Google beloont die sites namelijk met hogere posities. Plus: je breidt je publiek uit, waardoor meer mensen bij je terecht kunnen.

Foto van Over mij

Over mij

Als online marketing specialist help ik al tien jaar organisaties aan meer zichtbaarheid. Heb je hulp nodig of wil je gewoon even sparren? Laten we dan gaan connecten op LinkedIn.

Foto van Over mij

Over mij

Als online marketing specialist help ik al tien jaar organisaties aan meer zichtbaarheid. Heb je hulp nodig of wil je gewoon even sparren? Laten we dan gaan kennismaken.

Connecten op LinkedIn

Deze test is gebaseerd op de gangbare uitleg van de EU-richtlijn en geeft een indicatie van welke sites onder de EAA vallen.

Deze test is niet bedoeld als juridisch advies. Hiervoor verwijs ik je graag naar jouw jurist of advocaat.

De tekst van de richtlijn is te lezen op de website van de EU.