Wat is de Search Console?

De Search Console is de belangrijkste tool voor website-eigenaren die hun site in Google willen laten tonen. De tool geeft informatie over de resultaten en maakt het mogelijk om direct te communiceren met te servers van Google.

  • In de Search Console vinden website-eigenaren waardevolle statistieken, zoals het aantal kliks en vertoningen.
  • Daarnaast toont Google relevante informatie, zoals penalties en statistieken over de sitegezondheid.
  •  Via de search console kan informatie verstuurd worden aan Google, zoals een lijst van alle pagina’s of pagina’s die zijn vernieuwd en opnieuw moeten worden doorlopen.

De Search Console is door Google beschikbaar gesteld om website-eigenaren rechtstreeks met Google te laten communiceren.

In de tool vinden eigenaren en SEO-specialisten waardevolle data over het aantal zoekopdrachten in de afgelopen periode, het aantal kliks naar de website en de positie op de resultatenpagina.

De informatie is afkomstig uit de databases van Google en is gedetailleerde en betrouwbaarder dan de data uit de keyword planner van Google.

Overige informatie vanuit Google

De search console is ook het verzamelpunt van andere relevante informatie, vanuit Google, over de specifieke website.

Zo rapporteert de search console op de core web vitals, statistieken die veel vertellen over de technische gezondheid van de site.

Ook handmatige penalties worden hier gemeld. Handmatige penalties kunnen gegeven worden bij overtreding van de spam-policies van Google, zoals bij excessieve linkbuilding. Zulke penalties zijn gelukkig zeldzaam.

Daarnaast geeft Google informatie over hoe het crawl budget is besteed en of er pagina’s zijn die niet geïndexeerd kunnen worden.

Informatie versturen naar Google

De search console kan ook worden gebruikt om informatie naar Google te versturen. Website-eigenaren kunnen een sitemap indienen bij Google. Dit zorgt ervoor dat Google de hele sitestructuur kent en de site efficiënter kan crawlen dan als Google linkjes zou volgen.

Als individuele pagina’s zijn gewijzigd, is het bovendien mogelijk op een nieuwe indexering aan te vragen voor die specifieke pagina.

Picture of Over mij

Over mij

Als SEO-specialist help ik al tien jaar bedrijven hoger in Google. Ook scoren met zoekmachines? Neem contact op om te achterhalen welke kansen er zijn.

Picture of Over mij

Over mij

Als SEO-specialist help ik al tien jaar bedrijven hoger in Google. Heb je hulp nodig of wil je gewoon even sparren? Neem dan gerust contact op en ik help je verder.

Gesprek inplannen