Wat is domeinautoriteit (DA)?

Domeinautoriteit is de intrinsieke waarde die Google toekent aan een domein. Hoe hoger deze waarde, hoe hoger de kans om te scoren in Google.

  • Domeinautoriteit is een verzamelnaam voor kwaliteitssignalen van een website.
  • Het bedrijf Moz heeft een algoritme bedacht, waarmee de autoriteit wordt vertaald naar een waarde.
  • Deze waarde (DA) is geen raking factor van Google, maar een voorspelling van het effect van nieuwe content.

Bij het beoordelen van websites, kijkt Google naar meerdere factoren. Een van die factoren is de domeinautoriteit, oftewel: hoeveel vertrouwen heeft Google in dit domein?

Domeinautoriteit is een abstracte term. In de praktijk zijn er veel factoren, die samen bepalen hoeveel vertrouwen Google in een website heeft.

De leeftijd van het domein kan een rol spelen, net als de merkbekendheid. Expertise en topical authority spelen een rol. Het aantal links zijn tot slot ook van belang.

DA maakt een deel inzichtelijk

In de SEO-wereld wordt de term DA vaak gebruikt. DA staat voor ‘Domain Authority’ en wordt gezien als een bellangrijke metic.
 
Het concept van DA komt bij het bedrijf MOZ vandaan. Dit Amerikaanse bedrijf ontwikkelde een algoritme, waarmee een inschatting wordt gemaakt van de kracht van het domein op basis van het aantal inkomende links.
 
Een DA is dus geen ranking factor van Google. 

Wel voorspelt het DA hoe hoog een site kan gaan scoren als er nieuwe content aan wordt toegevoegd.
Picture of Over mij

Over mij

Als SEO-specialist help ik al tien jaar bedrijven hoger in Google. Ook scoren met zoekmachines? Neem contact op om te achterhalen welke kansen er zijn.

Picture of Over mij

Over mij

Als SEO-specialist help ik al tien jaar bedrijven hoger in Google. Heb je hulp nodig of wil je gewoon even sparren? Neem dan gerust contact op en ik help je verder.

Gesprek inplannen