Wat is een penalty van Google?

Een penalty is een manier van Google om een website te straffen voor het toepassen van spamtactieken die zijn gericht op het manipuleren van het algoritme. Een penalty komt in de praktijk weinig voor.

  • Een penalty kan handmatig of door het algoritme worden uitgedeeld.
  • De reden voor een penalty is meestal het manipuleren van het algoritme van Google, bijvoorbeeld met spammy linkbuilding of met veel slechte AI-content.
  • Penalties zijn zeldzaam maar hebben grote gevolgen, omdat sites lager worden geplaatst of verdwijnen uit de zoekresultaten.

Penalties kunnen door Google uitgedeeld worden aan websitebeheerders. Een penalty kan worden uitgedeeld door het algoritme, of handmatig door een Google-medewerker.

Als een website wordt getroffen door een penalty, zijn de gevolgen vaak groot: de website wordt omlaaggeplaatst of zelfs helemaal uit de resultaten gehaald.

In de praktijk komen zulke zware penalties niet vaak voor.

Als een website wordt getroffen door een penalty, krijgt de beheerder daar een melding van. Deze zal te zien zijn in de search console.

Redenen voor een penalty

Een penalty kan gegeven worden omdat een website spammy SEO-tactieken heeft gebruikt om hoger op de resultatenpagina te komen. 

Voorheen werden regelmatig penalties uitgedeeld aan websites die linkbuilding deden door middel van het kopen van links. Tegenwoordig zijn deze penalties zeldzaam en devalueert Google de desbetreffende links (zonder daar melding van te doen).

In 2024 zijn meerdere websites met een handmatige penalty bestraft voor het gebruik maken van te veel AI-generated content.

Een penalty kan ook ontstaan zonder dat de website-eigenaar iets verkeerd heeft gedaan. Er zijn meerdere hacks geweest waarbij websites zijn geïnjecteerd met een onzichtbare code die veel links naar Aziatische sites genereerde. Ook deze hacks kunnen zorgen voor een penalty van Googe.

Picture of Over mij

Over mij

Als SEO-specialist help ik al tien jaar bedrijven hoger in Google. Ook scoren met zoekmachines? Neem contact op om te achterhalen welke kansen er zijn.

Picture of Over mij

Over mij

Als SEO-specialist help ik al tien jaar bedrijven hoger in Google. Heb je hulp nodig of wil je gewoon even sparren? Neem dan gerust contact op en ik help je verder.

Gesprek inplannen