Wat is linkbuilding?

Linkbuiding is een SEO-techniek waarbij linkjes worden aangelegd naar een website. Door meer links moet Google de site beter gaan waarderen en hoger plaatsen in de zoekresultaten.

  • Linkbuilding is een techniek waarbij links naar een website worden aangelegd.
  • Het doel is om de site hoger te laten verschijnen in de zoekresultaten.
  • Het aantal links is dus een belangrijke factor voor Google, maar niet de enigste (en ook niet de belangrijkste).

Toen Google eind jaren negentig op de markt kwam, was de zoekmachine revolutionair. Dit kwam door de manier waarop Google websites analyseerde en beoordeelde.

De oude zoekmachines (zoals Yahoo en Altavista) gebruikten de teksten op de pagina’s op sites te beoordelen. Dit systeem was erg gemakkelijk te manipuleren. Door zoekwoorden maar vaak genoeg te herhalen, kwam een site bovenaan. Dat zorgde voor primitieve SEO, zoals het plaatsen van honderden keywords, in een wit lettertype, op een witte achtergrond.

Wat Google destijds vernieuwend maakte, was dat Google ging telen hoeveel hyperlinks er naar een website gingen. Elke hyperlink telde als een stem voor die website en de site met de meeste stemmen, won de eerste plek.

Linkbuilding anno 2024

Tegenwoordig kijkt Google nog steeds naar het aantal inkomende links, maar het is niet meer het enige waar Google naar kijkt. Andere dingen waar Google op let is de zoekintentie, de sitesnelheid en de inhoudelijke kwaliteit van de website.

Toch is linkbuilding ook tegenwoordig nog relevant, omdat de domeinautoriteit een onderdeel is van Google’s algoritme. Een nieuwe site, zonder backlinks, heeft weinig kans van slagen en heeft Google Ads nodig om gevonden te worden in zoekmachines.

Picture of Over mij

Over mij

Als SEO-specialist help ik al tien jaar bedrijven hoger in Google. Ook scoren met zoekmachines? Neem contact op om te achterhalen welke kansen er zijn.

Picture of Over mij

Over mij

Als SEO-specialist help ik al tien jaar bedrijven hoger in Google. Heb je hulp nodig of wil je gewoon even sparren? Neem dan gerust contact op en ik help je verder.

Gesprek inplannen