Wat is PageSpeed Insights?

PageSpeed Insights is een tool van Google waarmee de websitetechniek wordt gecheckt. Deze techniek wordt ook geanalyseerd door het algoritme van Google en bepaalt mede hoe hoog de site op Google eindigt.

  • PageSpeed Insights beoordeelt het functioneren van een website aan de hand van Core Web Vitals
  • Google kijkt hierbij naar de laadsnelheid van een site, of er elementen op de pagina verschuiven, en hoe lang het duurt voordat de site reageert op een actie, zoals het klikken op een knop.
  • De data kan afkomstig zijn van echte gebruikers of kan zijn gegenereerd door een simulatie.

PageSpeed Insights wordt gebruikt  als analysetool voor technische SEO en laat zien hoe goed (of slecht) een site scoort op de core web vitals.

PageSpeed Insights combineert twee databronnen: field data en lab data.

Field data in PageSpeed Insights

Field data is data afkomstig van echte gebruikers van een website. Google krijgt deze datum vanuit de Chrome-browser die veel mensen gebruiken. Op basis van deze data kan Google zien wat de gemiddelde snelheid en bruikbaarheid is.

De field data wordt in PageSpeed Insights helemaal bovenaan getoond, maar alleen als er voldoende websitebezoekers zijn geweest om een betrouwbaar beeld te krijgen. 

Als een pagina niet voldoende bezoek heeft, maar de hele website wel, kan Google het gemiddelde berekenen over meerdere pagina’s.

Lab data in PageSpeed Insights

Lab data is in deze context een berekening van de sitesnelheid vanuit de systemen van Google. Soms wordt dit de ‘LightHouse-test’ genoemd, naar de naam van de software die Google hiervoor gebruikt.

De lab data is beschikbaar zodra een site wordt opgezocht op PageSpeed Insights. De data kan fluctueren, wat het verstandig maakt om meerdere tests te doen, op meerdere data.

Picture of Over mij

Over mij

Als SEO-specialist help ik al tien jaar bedrijven hoger in Google. Ook scoren met zoekmachines? Neem contact op om te achterhalen welke kansen er zijn.

Picture of Over mij

Over mij

Als SEO-specialist help ik al tien jaar bedrijven hoger in Google. Heb je hulp nodig of wil je gewoon even sparren? Neem dan gerust contact op en ik help je verder.

Gesprek inplannen