Wat zijn core web vitals?

Core Web Vitals zijn statistieken die zijn ontwikkeld door Google. De statistieken geven inzicht in hoe bruikbar de website is, waaronder op mobiele apparaten.

  • De core web vitals beoordelen het functioneren van een website en oordelen over de techniek achter een site.
  • Hierbij let Google op hoe snel een site laadt, of er elementen verspringen en hoe lang het duurt voordat de site reageert op een input zoals het aanklikken van een knop.

De Core Web Vitals zijn door Google in het leven geroepen om websitebeheerders te informeren over de technische gezondheid van hun website(s).

De aanleiding was de opkomst van internet op de mobiele telefoon, inmiddels meer dan tien jaar geleden.

Mobiele telefoons hebben een kleiner scherm en een langzamere internetverbinding van desktopcomputers. Dit betekent dat de eisen aan de websites hoger zijn.

De Core Web Vitals zijn onderdeel van het algoritme van Google. Google gebruikt ze om websites mee te beoordelen. Een betere beoordeling zorgt voor een hogere positie op de resultatenpagina van Google.  

Waar vind ik de Core Web  Vitals?

De Core Web Vitals zijn op meerdere plekken te vinden. De meestgebruikte plek is de tool PageSpeed Insights. Hierop verschijnen de Core Web Vitals tweemaal: eerst in meetgegevens afkomstig van Chrome-gebruikers en daarna in een gesimuleerde test.

De core web  vitals zijn ook beschikbaar in de Search Console. Ook sommige SEO-tools, zoals die van MOZ, hebben de vitals in hun rapportages staan.

Wat valt er onder de Core Web Vitals?

Google heeft drie core web vitals gedefinieerd.

Largest Contentful Paint (LCP): Dit bepaalt hoe snel de pagina wordt geladen en wordt beïnvloed door bijvoorbeeld de serversnelheid en het ontwerp van de website.

Cumulative Layout Shift (CLS): Veel websites zullen eerst de tekst laden en daarna de plaatjes, omdat de tekst minder bytes bevat. Als een afbeelding inlaadt en daarmee de tekst wegdrukt, spreken we van een layout-shift, oftewel een CLS-probleem.

Interaction to Next Paint (INP): Tijdens het laden kan een website niet reageren op bijvoorbeeld het klikken op een knop. Deze derde core vital bepaalt hoe lang het duurt voordat de bezoeker met de website kan interacteren.

Picture of Over mij

Over mij

Als SEO-specialist deel ik graag mijn tips en tricks voor een beter vindbare website. Ook hoger in zoekmachines? Volg me op LinkedIn voor meer praktische tips en tricks.

Picture of Over mij

Over mij

Als SEO-specialist help ik al tien jaar bedrijven hoger in Google. Heb je hulp nodig of wil je gewoon even sparren? Neem dan gerust contact op en ik help je verder.

Gesprek inplannen